fbpx
Tryghedsplejen fyret
BRØNDBY Brøndby Kommune stopper Tryghedsplejens pleje af ældre borgere, efter intern undersøgelse afslører mistanke om forfalskning af kørelister. Også Glostrup siger nu stop.

Tv-udsendelsen Operation X på TV2 har i den forløbne tid kunne pege på mistænkelige forhold omkring firmaet Tryghedsplejens levering af plejeydelser til de ældre borgere i Brøndby Kommune, der ind til nu har været arbejdsgiver. For kommunen har netop opsagt samarbejdet med Tryghedsplejen. Det sker efter en intern og løbende undersøgelse af forholdene omkring Tryghedsplejens ageren som virksomhed og de ansatte peger på belastende forhold.

Social- og Sundhedsforvaltningen er kommet i besiddelse af oplysninger, der peger på, at Tryghedsplejen har forfalsket de indleverede såkaldte ”kørelister”. Altså lister, der blandt andet angiver, hvilken medarbejder der kommer hos den enkelte ældre borger.

– Da kørelisterne er fundamentet for den forudgående undersøgelse er det derfor ikke muligt at kontrollere, om Tryghedsplejen kan leve op til Brøndby Kommunes kvalitetskrav eller om de overholder skatteloven, fortæller borgmester Ib Terp nu i et svar til det konservative medlem af Kommunalbestyrelsen, Carsten B. Nielsen, der har stillet spørgsmål i sagen.

 

Flere problemer

Ifølge Brøndby Kommunes undersøgelse stopper problemerne ikke her.

I kontrakten mellem Brøndby Kommune og Tryghedsplejen, indgår der krav om, at underleverandører kun må anvendes efter Brøndby Kommunes forudgående godkendelse af samtlige underleverandører.

– Tryghedsplejen har imidlertid og meget beklageligt anvendt underleverandører i form af vikarer fra 24/7 (firma, red.) samt medarbejdere fra andre firmaer uden forudgående orientering og godkendelse fra Brøndby Kommune, meddeler Ib Terp.

– På grund af ovenstående kontraktbrud samt tillidsbrud er samarbejdet med Tryghedsplejen ophørt med øjeblikkelig varsel.

Alle borgere, der har modtaget praktisk hjælp og personlig pleje fra Tryghedsplejen overgår til den kommunale hjemmepleje. Borgerne vil efterfølgende få mulighed for at vælge en leverandør efter eget valg.

– Afslutningsvist kan det nævnes, at sagen har givet anledning til overvejelser omkring en justering af kommunens tilsynskoncept, med henblik på fremover at kunne identificere eventuelle kontraktbrud.

 

Rystende

– Det er rystende, at virksomheder åbenbart underskriver et regelsæt, for derefter ikke at efterleve det i det daglige arbejde. Jeg er derfor tilfreds med, at jeg med mine spørgsmål i sagen om Brøndby Kommunes brug af Tryghedsplejen på hjemmehjælpsområdet, har fået udvirket at kommunens samarbejde med firmaet er ophørt, siger Carsten B. Nielsen (K) og mener, at det er godt, kommunens kontrolsystem kan finde overtrædelser.

– Også selvom de åbenbart er snedigt indrettet. Som tilhænger af øget konkurrenceudsættelse af kommunale opgaver, er det omvendt ikke en sag, jeg lige har brug for. Jeg finder det stærkt betænkeligt, at der åbenbart er virksomheder, som på et så ømfintligt område, som hjemmeplejen til vore medborgere er, er parate til at tilsidesætte indgåede aftaler. Det kan ikke være meningen, at fordi vi konkurrenceudsætter, skal vi lave et kontrolsystem uden sidestykke. Sagen må give anledning til vi ser vore procedurer ved konkurrenceudsættelse igennem.

Men ifølge Ib Terp er Carsten Nielsen ikke den udløsende faktor.

– Administrationen har arbejdet intenst med denne sag i ugevis. Det har den selvfølgelig gjort med henblik på at reagere, hvis der viste sig graverende forhold. Carsten Nielsens henvendelse har således ikke haft betydning for opsigelsen.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top