fbpx
Han går og hedder Jihad
BRØNDBY Der er navne, der er nemme at bære rundt på, og så er der ’Jihad.’ For Brøndbys viceborgmester kræver det af og til tålmodighed at præsentere sig som noget, de fleste tror, betyder hellig krig.

– Alle børnene hed noget fredeligt. Undtagen Jihad, han hed hellig krig.

Sådan kunne en meget dårlig omskrivning af en ’alle børnene’ joke være, hvis man skulle lave en om Brøndbys viceborgmester Jihad Vallentin.

– Åh ja, det giver anledning til den del diskussioner, forklarer Jihad Vallentin med et grin.

For han kan stadig godt grine af al den ballade, hans navn af og til har det med at udløse fra folk.

– Jeg er stolt af mit navn, så jeg gider godt forklare igen og igen, at det ikke betyder det, folk tror, siger han.

Efter 11. september 2011 blev ’Jihad’ i betydningen ’hellig krig’ spredt ud over mediebilledet i hele verdenen. I mange danskeres bevidsthed fik ordet vedhæftet et billede af en meget, vred muslim klar til at gøre det onde mod hvem-som-helst, der ikke passede ind i et bestemt verdensbillede. Og det gjorde, at Jihad Vallentin gik fra at have et navn til at have et debatemne.

– Pludselig blev jeg nødt til at forklare folk, at de ikke skulle være bange for mig. At det bare er et navn, siger han.

Og faktisk så betyder ’Jihad’ overhovedet ikke hellig krig. Navnet betyder ”At stræbe” eller ”At anstrenge sig.” Derfor besluttede Jihad Vallentins forældre sig for, at det var navnet til deres nyfødte. Som flygtninge ville de minde sig selv om at være stærke nok til at vende tilbage til deres hjemland Palæstina, hvis det blev muligt.

– Det skulle afspejle deres styrke og vilje, siger Vallentin.

 

Som man spørger

Derfor er han stolt af sit navn, og har ikke tænkt sig at lytte til de af og til mange mennesker, der opfordrer ham til at finde på noget andet at hedde.

– Jeg skal ikke hedde noget andet. Det er mit navn, og det skal der ikke laves om på, siger Jihad Vallentin. Heller ikke selvom, han kan lire forklaringen om hans navn af i søvne.

– Jeg vil gerne snakke med folk om, hvad det betyder, og gør det rigtig meget. Men der er af og til nogle, der ikke tør spørge,og så får man jo ikke svar, siger han.

Selvom han ikke vil skifte navn, har han alligevel taget en beslutning om, at sætte sit efternavn i forgrunden. Derfor er der heller ingen, der henvender sig til Jihad, under  kommunalbestyrelsesmøderne. Her er han ’Vallentin.’

– Ja, jeg siger mange gange ’bare kald mig Vallentin.’ Det er både fordi, jeg slipper for alle diskussionerne, men også fordi jeg fandt ud af, at det var nemmere at få job, hvis jeg kaldte mig ’J.Vallentin.’

For et halvt år siden kom hans navn igen i søgelyset, da den 20-årige Jihad Tare ville deltage i et debatmøde arrangeret af Trykkefrihedsselskabet. Han blev afvist, fordi han hedder Jihad.

– Jeg kender ham godt, han er en super fin ung mand, og så er det da en katastrofe, han ikke kan bevæge sig fri på grund af sit navn, siger Jihad Vallentin.

Det har han aldrig selv oplevet, men til sidste kommunalvalg var der lidt snak om, hvorvidt det var tilrådeligt at stemme på ’en hellig kriger’.

– Selvom det så betyder noget helt andet, synes jeg i det hele taget, det er at gå i meget små sko at dømme folk på, hvad de hedder. Det er jo bare et navn, siger Jihad Vallentin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top