fbpx
Glostrup-forskere tester lysets påvirkning af patienter
GLOSTRUP At dagslyset påvirker vores døgnrytme er efterhånden almen kendt. Men hvilken effekt har kunstigt dagslys egentlig på indlagte patienter?

Dét er forskere fra apopleksiafsnittet på Neurologisk Afdeling ved at undersøge i samarbejde med Dansk Center for Søvnmedicin, Øjenafdelingen, Diagnostisk Afdeling og Driftsafdelingen.

Frem til sommeren 2014 vil læge og ph.d.-studerende Anders West sammen med de øvrige forskere måle på to grupper patienters døgnrytme, søvn- og livskvalitet.

Den ene gruppe er indlagt på stuer med særlige lamper, der følger lysintensitet og -kvalitet i forhold til døgnets naturlige lys.

Den anden gruppe ligger på et afsnit med almindelige lamper. Derudover består begge grupper af patienter, der har haft en blodprop eller blødning i hjernen og nu er indlagt til rehabilitering i gennemsnitligt en måned.

– At holde døgnrytmen er vigtig for mange af menneskets funktioner, Apopleksipatienters hjerner er skadede og har foruden træning brug for ro til at komme sig. Vi håber, at kunstigt dagslys, der følger døgnets rytme, kan forbedre patienternes døgnrytme og derved bedre søvn og endda fremme deres helingsproces igennem regulering af visse dele af kroppens mekanismer. Det er første gang, effekten bliver videnskabeligt undersøgt på patienter under rehabilitering, siger Anders West.

Projektet er støttet af Markedsmodningsfonden med et totalbudget på knap 10 millioner kroner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top